Az egyik legnehezebb dolog az életben, hogy szembe nézzünk önmagunkkal. Időről időre elénk toppannak olyan események, amik arra késztethetnek minket, hogy vessünk számot önmagunkkal. De vajon meg is tesszük? Belenézünk a tükörbe, s megvizsgáljuk magunkat, vagy elbagatelizáljuk, esetleg el is hárítjuk? 

Amikor kapunk egy visszajelzést a viselkedésünkkel, gondolatainkkal kapcsolatosan, akkor legtöbbször egyből védekező állást veszünk fel, s bírálatnak érezvén ellentmondunk. Ösztönösen másokban keressük a hibát, s legtöbbször nem gondolkodunk el, s nem nézünk magunka, hogy miért is kaphattuk a megjegyzést. A következő ilyen alkalommal, mielőtt visszavágnál, állj meg, s kérdezd meg magadtól és a másik féltől, hogy miért? Miért látta azt, amit? Miért gondolja azt, amit? Értsd meg az ő nézőpontját, lásd magad az ő szemével. 

Álljon itt egy figyelmeztetés is: ne ess át a ló túloldalára, vagyis ne kérdőjelezd meg magad folyamatosan. Nézd meg, hogy kitől kaptad a megjegyzést, s ennek függvényében haladj tovább. 

Nekem is voltak olyan helyzetek, amikor rá kellett jönnöm, hogy van igazság abban a megjegyzésben, amit kaptam. Bár nem esett jól, de felnyitotta a szemem. Az ilyen visszajelzéseknek köszönhetem, hogy változni tudtam, s tudok még ma is. 

S még egy dolgot megtanultam. Ha valóban fejlődni akarok, akkor nem várom meg, hogy külső visszajelzést kapjak, hanem bizonyos időközönként szánok időt magamra, arra, hogy megnézzem, hol vagyok, s hova tartok. Belenézek a "tükörbe", s papírra vetem a meglátásaimat önmagammal kapcsolatosan, s korrigálok, ha kell.

S van még egy fontos forrás, ami hasznos. A tréningek és a képzések, konferenciák is megmutatják, hogy jó úton vagyok-e, s arra tartok-e, ahova akarok. Megmutatják, hogy az elakadásokkal mit tudok kezdeni, s sokszor adnak olyan AHA-élményt, amikor szembesülök tévedéseimmel, vagy tudatlanságommal, s máris megvan a következő cél. 

Javaslom, hogy menj végig a következő kérdéseken, s válaszolj magadnak őszintén:

  • Mikor ültél le és gondolkodtál el önmagadról?
  • Mikor írtad fel utoljára, hogy hova akarsz eljutni az életbe?
  • Mikor voltál legutóbb képzésen, tréningen, konferencián (csak úgy, önmagadért, s nem azért, mert elküldtek)?
  • Mikor kértél őszinte barátoktól, családtagoktól visszajelzést?

Ismerd meg önmagad újra és újra, mert nagyszerű felfedezéseket tehetsz!