Mielőtt írnék még az ön-szabotázs csúnya réméről, nézzük meg, hogy mit is jelent ez a szó. A szabotázs szó francia eredetű: sabotage (szabotál, elront) < sabot, savate (kontármunka). Mindenképp negatív kicsengése van, hiszen megakadályoz egy sikeres végkimenetelt, aki szabotál. Soha nem szép dolog, ha valakit szánt szándékkal akadályozunk abban, hogy sikerre vigyen egy jó dolgot, egy jó ügyet. Akkor mégis miért csináljuk? S miért csináljuk ugyanezt magunkkal?

Többször megfigyeltem munkahelyi környezetben, hogyan gáncsolnak el egy-egy sikeres projektet emberek csak azért, hogy keresztbe tegyenek a kollégának, a főnöknek vagy a cégnek. Azonban többször láttam azt is, hogy valaki ezt ösztönösen képes megtenni, tudatalatti mozgatórugóktól hajtva. Ez a legrosszabb szerintem, amikor az ember nem is tudja, hogy mit tesz. 

Saját magunkkal szemben is képesek vagyunk erre, s ilyenkor ez legtöbbször nem tudatos. Amikor saját magunkat szabotáljuk, akkor a mélyen gyökerező meggyőződéseink, hiedelmeink, szokásaink alapján tesszük ezt. Sokszor tudat alatt nem hisszük el, hogy megérdemeljük a sikert. Nem leszünk gazdagok pl., mert bár vágyunk a pénzre, ugyanakkor ott vannak azok paradigmák a tudatunk mélyén, amit a szüleinktől, a környezetünktől kaptunk: a gazdag emberek nem tisztességesek, a pénz nem boldogít, a pénz büdös stb. Nem fogyunk le, mert védekezésül használjuk a kilókat, vagy félünk a változástól. 

S ilyenkor mi történik? Valamit teszünk, ami rögtön felrúgja a terveinket. Pl. nem kapunk fizetésemelést, nem indítunk el vállalkozást, nem megyünk el edzeni, s adunk egy pofont a diétának. 

Természetesen utána jön a kudarcérzés, ami bűntudattal párosul, s jön a körforgás újra és újra, s nem értjük, miért nem sikerülnek a dolgaink. 

Mit tehetsz? Először lásd be, hogy nem vagy hibás! Ne büntesd magad, hanem igyekezz felismerni azokat az akadályozó mintákat, amik lehetővé teszik, hogy szabotáld saját magad! Ismerd fel és írd át! Erre több módszer is létezik. Van aki leírja az ideális énképét és azt olvassa reggel, este egészen addig, amíg el nem éri. Van, aki megerősítő mondatokat mond magának reggel és este, miközben a tükörben nézi magát. Egyébként próbáld ki, hogy belenézel a tükörbe, a saját szemedbe és azt mondod hangosan, hogy szeretem és elfogadom magam. Mennyire megy ez könnyen? Ha nehezedre esik, akkor gyorsan gondold végig, hogy miért? 

Van, aki mediáció közben hallgat megerősítő, pozitív gondolatokat. Ez is igen hatásos. 

Szóval, a nagy kérdés: Te szabotálod magad?