Sokan kérdezték már tőlem, hogy miért lettem vállalkozó? A kérdéshez még egy plusz mondatot is hozzátettek: ehhez azért kellett bátorság (pláne azon a területen, ahol az első cégem működik).

Nos, nagyon egyszerű volt erre mindig a válasz: nem igazán szerettem, ha megmondják, mit csináljak, főleg akkor, ha nem láttam a nagy egészet, s úgy éreztem, hogy nincs semmi értelme annak a feladatnak, amit el kell végeznem. Utáltam a semmitmondó, viszont időben jól elhúzódó értekezleteket, az üres utasításokat, a számomra nem átlátható rendszereket, vagy éppen a rendszertelenséget.

Viszont tegnap, az edzés utáni pihenőmben bevillant pár gondolat, hogy valójában miért lettem vállalkozó. A szabadság miatt. Hogyan? Szabadság? Igen, mégpedig a következő területeken:

1. Cselekvés szabadsága: azt csinálni, amihez éppen kedvem van. Tudjam megengedni magamnak pl. azt a "luxust", hogy ha délelőtt 10-kor akarok elmenni edzeni, akkor el tudjak menni. Ha el akarok menni pihenni egy hosszú hétvégére, vagy egy egész hétre a férjemmel, akkor tudjunk elmenni. 

2. Megélés szabadsága: Tudjak megélni minden pillanatot az életemben, ami éppen történik velem, ne kelljen mindig rohanom a pillanatok után. Tudjak megállni, s szemlélni a világot, rögzíteni az apró csodákat, amik az utamba kerülnek: az autópálya melletti csodás repce mezőket, vagy a fantasztikus hullámzó pipacs tavakat.

3. Nyugalom szabadsága: Akkor tudok nyugodt lenni, ha elérem, hogy a cégek, amikben társtulajdonos vagyok, valamint a Holisztikus Női Központ eljut oda, ahova tervezem, és stabil megélhetést tud nyújtani mindenkinek, aki velem dolgozik. Mindezt úgy, hogy valódi értéket állítunk elő, szolgáltatunk, s közben a munkatársak élvezik, amit csinálnak. Ezért képes a cég önállóan működni anélkül, hogy állandóan bent lennék. 

4. Egészség szabadsága: Mondanom se kell, hogy ez mennyire fontos. Ennek a szabadságnak több tényezője van:

  • egészséges táplálkozás
  • mindennapi edzés/mozgás
  • rendszeres szűrővizsgálatok
  • rekreációs és megelőző kezelések

Erre a 4 szabadságra vágyom. Ha még jobban elgondolkozom, akkor biztos előjönne még néhány, de nem vagyok telhetetlen. S egyszerre talán ennyi elég is, első körben :-)

Számotokra milyen szabadság formák a fontosak? Mit akartok elérni? Adjatok magatoknak egy kis időt (idő szabadsága?), s gondoljátok végig. Mit akartok? Először ez a legfontosabb, s a hogyan is megérkezik később.