Az elmúlt időszakban egyre többször kapok olyan felkéréseket, hogy segítsek a karrierváltásban. Sokan nem érzik jól magukat a jelenlegi munkahelyükön, vagy már kezdik felismerni, hogy nem azon az úton járnak, amin szeretnének. 

Sokan vannak, akik képesek arra, hogy maguknak állítsanak fel célokat, megtervezzék a jövőjüket, azonban többen vannak azok, akik mások céljának a megvalósításán dolgoznak. Miért? Mert nem tudnak saját célt kitűzni!

Ahhoz, hogy valaki végső soron elmondhassa, hogy boldog életet él, szükség van arra, hogy a saját karrier útját valósítsa meg. Most szeretnék adni pár tippet, hogy mit tehetsz, ha változtatni akarsz.

1. Ismerd meg az értékeidet!

Ahhoz, hogy bármit is kezdj az életeddel és a karriereddel, a munkáddal, tisztában kell lenned a következő dolgokkal (s le is kell írnod őket!)!

a.) Mik a vezérlő értékeid? Végig gondoltad már valaha is, hogy mi jellemzi az értékrended? Ha nem, akkor most itt az idő. Gyűjtsd össze, hogy mi az a 6-8 legfontosabb érték, amik mentén éled az életed, s amiknek a segítségével döntést szoktál hozni. De ne csak felsorold őket, hanem definiáld is őket 2-3 mondattal. Fejtsd ki, mit jelent neked az az érték.

b.) Mi az érdeklődési köröd? Milyen dolgok, témakörök és területek érdekelnek? Mi a hobbid, miről olvasol szívesen, miről van széleskörű, mély tudásod?

c.) Mik az erősségeid? Mikben vagy jó? Sorold fel, s írj példákat is, amikor megnyilvánulnak ezek az erősségek. Kérdezd meg a családod, a barátaidat, a munkatársaidat, hogy ők mit gondolnak, mik az erősségeid, s írd fel ezeket is. Nagy valószínűséggel lesz olyan, amire  Te nem is gondoltál.

d.) Milyen személyiség jellemzőid vannak? A legjobb, ha kitöltesz egy megbízható személyiség kérdőívet, vagy akár többet is, s ezeket veted össze. Vigyázz, mert a neten sajnos számos hülyeség érhető el. (Ha szeretnél egy személyiségfelmérést végeztetni, hozzám is fordulhatsz bizalommal!)

2. Mérd fel a lehetőségeidet!

Térképezd fel, hogy milyen munkakörök, vállalkozási lehetőségek, piaci rések illenek leginkább ahhoz, amit képviselsz. Böngéssz egy kicsit a neten a munkaköri leírásokban, a potenciális cégek honlapján, nézd meg a róluk szóló cikkeket, videókat. 

Mérd fel, hogy azok a dolgok, amikhez a legjobban értesz és amiket szeretsz is, mennyire lehetnek egy saját vállalkozás alapjai? 

3. Készíts egy tervet!

Hozd meg a döntés arról, hogy mit kezdesz az életed további részével? Folytatod azt az utat, mint eddig vagy váltasz? 

Ha meghoztad a döntést, akkor tűzd ki a céljaidat, listázd a feladatokat és priorizáld őket. Ne habozz, gyorsan tedd is meg az első lépést!

Itt meg kell jegyeznem, hogy képbe jönnek a félelmek és az aggályok, amik elvezetnek a kifogások bevetéséhez. Racionalizáljuk, hogy mit miért nem fogunk megcsinálni. Ne ess ebbe a hibába. Ugord meg a félelmeidet, mert előbb-utóbb úgy is meg kell tenned. S minél később teszed meg, annál inkább bánni fogod az elvesztegetett időt. 

Gondolkodj el azon, hogy mit tennél, ha nem félnél? 

4. Építsd a jövőd!

Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy megvalósulhasson az a jövőkép, amit felállítottál magadnak. Tanulj, dolgozz, képezd magad, építsd a kapcsolatokat. Ne habozz, ne halogass, mert bánni fogod.