Sokan bele sem gondolnak, hogy milyen hatással van rájuk az az élettér, amiben a mindennapjaikat töltik. Pedig gondolj csak bele, hányszor érezted magad rosszul, amikor beléptél valaki lakásába, vagy egy boltba, egy munkahelyre, s nem tudtad megmondani, hogy miért. S most nem a terek energetikai állapotára akarok kitérni, bár arról is lenne mit mesélni bőven, hanem pusztán arra a látványra, ami fogad. A színek, a bútorok, azok elhelyezkedése, mennyire van rend, tisztaság, milyen kiegészítők fogadnak. 

Vizsgáld most meg a saját lakásodat! Hogyan érzed magad, amikor belépsz? Milyen látvány fogad? Mennyire barátságos, otthonos, rendezett? Milyen érzés, amikor belépsz a nappaliba, a hálóba, a konyhába, a fürdőbe? Jól érzed magad, vagy bosszantanak dolgok? Mik bosszantanak?

Ugyanezt érdemes végig gondolni a házad, lakásod környezete láttán is. Milyen érzés megközelíteni a házat? Mi tetszik, s mi nem? Sokan elfogadják a lakótelep lehangoló látványát, ahelyett, hogy kisebb erőfeszítéssel indítanának egy kis közösségi kezdeményezést, hogy széppé és élhetővé tegyék a környezetüket. 

De térjünk vissza a lakásra. Nekem, ami segített, Mari Kondonak a könyve: Rend a lelke mindennek! Bár a japán kultúrára jellemző gondolatokkal íródott, érdemes elolvasni, s megfogadni a tanácsait. 

Ha nem vagy elégedett a környezeteddel, akkor egy tanácsot tudok adni: Változtass!

A sorozat folyamán elérhetővé teszek olyan letölthető anyagokat, amik segíteni fognak Neked, hogy változtatni tudj azokon a területeken, amiken ennek szükségét érzed. Érdemes lesz tehát követni :-)