Az ember társas lény, s meghatározó minden kapcsolat minősége az életünkben. A kapcsolatoknak különböző fajtája létezik: pozitív, negatív, választott, szükséges, építő, romboló.

 

A kedvünket, érzéseinket befolyásolják a körülöttünk lévő emberek, éppen ezért nem mindegy, hogy kikkel veszed körbe magad. Annak a 6 embernek vagy az átlaga, akivel a legtöbb időt töltöd. Kikkel töltöd az időd legnagyobb részét?

Képzeld magad elé egy olyan barátodat, családtagodat, akinek a jelenlétében a legtöbbször rosszkedvű, ideges, feszült, fáradt leszel. Gondold végig, hogy mi váltja ki ezt az érzést belőled? Mit mondanak, vagy tesznek? Tőlük ered valami negatív dolog, vagy tőled?

Most idézd fel azokat a barátokat, családtagokat, akiknek a társaságában pont az ellenkezőjét érzed. Milyenek ők? Milyen vagy te a társaságukban?

S most figyelj! Gondold végi azt is, hogy Te milyen hatással vagy a társaságodban lévőkre? Szeretnek, vagy kikészülnek tőled? Nem mindig egyszerű erre válaszolni. Ha nem megy, kérdezd meg a barátaidat, családtagjaidat, hogy milyen veled egy szobában lenni? 

Vannak olyan kapcsolatok, amik mindenképp szükségesek, akár szimpatikus az illető, akár nem. A munkahely általában tipikusan ez a hely, ahol a munkatársak, ügyfelek között lehet olyan személy, akit nem kedvelünk, ettől függetlenül együtt kell dolgozni vele. Ilyenkor tudatosítsd magadban, hogy kik ezek a személyek, s ha lehet, minimalizáld a kapcsolatot velük. Ha ez nem működik, akkor mindenképp igyekezz szépen, diplomatikusan kommunikálni vele, keress egy pontot rajta/benne, ami mégiscsak szimpatikus, s azt tartsd fejben, amikor beszélsz vele, vagy levelet írsz neki. A bennünk lévő érzések, szándékok átmennek a másik fél irányába, érzékelni fogja azokat, s még inkább elromolhat így egy kapcsolat. Ha jó a szándék benned a másik fél iránt, akkor egy rossz minőségi kapcsolatot is fel tudsz javítani.