Bár eredetileg nem a fittség és az egészség témaköre következne az életkerékben, azonban most előrébb veszem ezt a témakört. Mégpedig azért, mert hajlamosak vagyunk ezt elhanyagolni. Igaz ez rám is. Jó pár évvel ezelőtt törődtem azzal, hogy beiktassam a rendszeres edzést a hétköznapjaimba, s egész jól is működött. Azonban a munka, az állandó rohanás elvitt egy egészen rossz irányba. A sok munka miatt elhanyagoltam magam, egészen addig, amíg kórházba kerültem. Ott egy kicsit visszafogtam magam, de nem tartott sokáig. Most viszont iszom a levét az évekig tartó rosszaságomnak, mert felszedtem 20 kg felesleget, bizonyos ételeket már nem tolerál a szervezetem, s persze kihagytam 9 évig mindenféle kötelező szűrővizsgálatot. 

A lényeg, hogy gondolkozz el a következő dolgokon: 

  • Hogyan állsz az egészség és a fittség területén?
  • Elégedett vagy az egészségi állapotoddal?
  • Elégedett vagy a súlyoddal és fizikai állapotoddal?
  • Eljársz szűrővizsgálatokra?
  • Egészségesen táplálkozol?
  • Megfelelő folyadékot iszol nap mint nap és megfelelő mennyiségben?
  • Edzel rendszeresen?

Az egészség megőrzése mind fizikai, mind pedig lelki szinten fontos. Ha csak egészségesen eszel és mozogsz is, de lelkileg egyáltalán nem vagy jól, akkor fizikailag se leszel. Lélek és test összefügg. Ha az egyik területen grimbusz van, a másikon is az lesz. Szánj időt arra, hogy testileg és lelkileg is egyensúlyba hozod magad.

Itt is kezd kicsiben, apró változtatásokkal. Először csak heti fél óra mozgást tervezz be, ha most egyáltalán nem jársz sehova, vagy nem mozogsz otthon. Nem kell feltétlenül drága terembe járni, számos fitnesz DVD érhető már, s a Youtube is bővelkedik videókban. Ha egy hónapig ez megy, akkor utána heti 2x, majd a következő hónapban már heti 3x mozogj, tornázz, fuss stb.

A konyhában is kezd apró változtatásokkal. Iktasd ki a cukrot, vagy ne egyél napi szinten csokit, édességet, péksüteményt, amivel addig tömted magad. Helyette egyél több gyümölcsöt, zöldséget. Sokan nem költenek minőségi élelmiszerre, helyette elköltik a pénzt gyógyszerre és orvosra. Kérd ki egy dietetikus tanácsát, ha egyedül nem megy. De változtass, ne vigyél szemetet a szervezetedbe.