A pénz soha nem lehet a nagy cél, csak egy eszköz álmaink megvalósításához.

Sokak számára kulcstényező a pénz és annak megszerzése, felhalmozása. A másik véglet, amikor valakit egyáltalán nem érdekel a pénz.

Mindenképp fontos, hogy egészséges hozzáállást és gondolkodást alakíts ki a pénzzel kapcsolatosan. Jómagam úgy vélem, hogy a pénz egy energia, amit áramoltatni kell :-).

A pénzhez sokfajta félelem és negatív érzés kapcsolódhat: nincs elég, mit hogyan lehet kifizetni, ha túl sok van, hogyan legyen befektetve, hogy ne vegyék el…

A pénznek hatása van a kedvedre, hangulatodra, kapcsolataidra is, befolyásolja azokat. Sokan boldogok együtt, egészen addig, amíg fel nem üti a fejét a pénztelenség, s nem lesznek feszültek napi szinten az anyagi gondoktól. Ha valaki ezt nem tudja kezelni, akkor véget vethet egy boldog párkapcsolatnak.

A pénzhez kötődő érzelmeid, paradigmáid meghatározóak. Te mivel párosítod a pénz fogalmát? Mi jut eszedbe, ha meghallod a pénz szót? Milyen értéseket, szavakat tudsz hozzá társítani? Miket hallottál a szüleidtől a pénzről? Idézd fel, írd le! Mennyire akarsz sok pénzt birtokolni? Félsz attól, hogy gazdag légy? Miért? Úgy véled, hogy keményen meg kell dolgozni minden forintért? (nem kérdés, hogy dolgozni, termelni fontos, de a kép és az érzések a fontosak, ahogy elképzeled a pénztermelést)

Mennyire vagy elégedett a jelenlegi anyagi helyzeteddel? Mi az a havi összeg és megtakarítás, amivel már boldogabb lennél? Hova szeretnél eljutni? Mit szeretnél megvenni? Mit szeretnél megvalósítani?

Fontold meg: a pénz nem rossz dolog. A pénz jó dolog, csak tudnod kell bánni vele.